SIK SORULAN SORULAR?

TIP FAKÜLTESİ 

SIK SORULAN SORULAR


1.Tıp fakültesi binası nerede? Ulaşım nasıl?

Tıp fakültesi Bilkent Yerleşkesinde Eskişehir Yolu üzerinde bulunuyor. Ankara Bilkent Şehir Hastanesinin yanında. Eskişehir yolundan geçen otobüs ve dolmuşların yanı sıra Bilkent Metro durağından yürüyerek fakültemize ulaşabilirsiniz. Tarım Bakanlığı Metro durağında inerek de Şehir Hastanesi ring servisine binebilir, Çocuk Hastanesi Durağında inebilirsiniz.
Fakülteye Gitmek için:
+Bulunduğunuz yerden Kızılay-Koru metrosuna aktarma yaparak Bilkent durağında indiğinizde 6-7 dk yürüme süresi ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
+Yurdu Ulus’ta olanlar Eski meclisin önünden 530-3 (Etimesgut-Ulus) hattına binerek okula tek vasıta ile gelebilir. Ulus Metro İstasyonuna yakınsanız metro ile de kolayca gelebilirsiniz.
+Kızılay’dan otobüsle gelmek avantajlı olmasa da isteyenler Meşrutiyet Caddesi ya da Necatibey Caddesinden 521-3 (GOP-Bakanlık) hattına binerek fakülteye ulaşım sağlayabilir.
+Özel arabanızla gelirseniz öğrencilere ayrılmış özel bir otopark mevcuttur. Ancak sadece dönem6 öğrencileri kullanabiliyor. Şehir Hastanesi otoparkında yer bulmak zor oluyor, erken saatte gelmek gerek. Diyanet İşleri Otoparkı var, aylık üyelik yapılabilir.
+Adres: Üniversiteler Mah. İhsan Doğramacı Bulvarı No:6 BİLKENT ÇANKAYA/ANKARA

2.Tıp fakültesi hastanesi  neresi?

Tıp fakültemiz klinik eğitimlerinin %90'ı Ankara Şehir Hastanesi'nde %10'u Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde verilmektedir. Fakültemiz Şehir Hastanesi kampüsü içerisinde, Çocuk Hastanesi bloğunun yanındadır.


3) Okulun kendi yurdu var mı, okula yakın yurt var mı?

+Okulumun  kendi yurdu  yok. KYK ya da   özel yurtlara gidebilirsiniz.
+ Fakülte yakınında özel yurt bulunmamaktadır. Ayrıntılı bilgi için Yurt Tavsiyeleri yazılarımızı okuyabilirsiniz.
+ KYK yurtları okul konumu göz önün de bulunarak çıkmaktadır. Çok uzak yerlerde çıkmaz. Yedekte olanlara genellikle ilk dönem sonuna kadar sıra gelir.

4) Ev ve kiralar nasıl?

Kiralar semte göre değişlik gösteriyor. Bahçeli-Emek öğrencilerin çok sık yaşadığı ve zaman geçirdiği yerler ancak fiyatları biraz pahalı. Bu semtlerde çokça öğrenci yurdu var. Öğrenci ağırlıklı başka bölgeler de var; Kurtuluş, Dikimevi gibi... Genel olarak nereye giderseniz gidin öğrenci evi kiraları normal kiralardan biraz daha yüksek olur, hem güven eksikliği hem de birkaç kişi birlikte ödediği için kişi başı ücret göze çok gelmediği için. Belirttiğimiz (Bahçeli,Emek,Cebeci,Dikimevi) ve haritada metro hatlarına yakın Maltepe, Sıhhıye, Anadolu, İvedik, Yenimahalle, Eryaman gibi yerlere haritadan okula göre konumuna bakıp internetten ve emlakçılardan fiyat araştırması yapabilirsiniz. Emlakçılar bir kira komisyon alır, sahibinden bulursanız komisyon vermezsiniz. 

5) Türkçe Tıp kazananlar hazırlık atlama sınavına giriyor mu?

Türkçe tıp öğrencileri hazırlık atlama (YDMS) sınavına girmiyor ama Yabancı Dil Düzey Sınavına (YDDS) giriyor. Sınav tarihleri her yıl AYBÜ YDYO sitesinde yayınlanır. Bu yıl 7 Eylül 2020 tarihinde yapılacaktır. YDDS’den 59,5 ve üzeri not alanlar zorunlu İngilizce dersinden muaf olurlar. (Notunuz AA olarak sisteme geçer.) Bu sınav başlangıç düzeyinde genel İngilizce sınavıdır ve kolaydır.
Sınava girmeseniz dahi İngilizce tıplar gibi 1 sene hazırlık okumak zorunda değilsiniz. İngilizce dersinden aldığınız not sene sonu geçme notunu etkilemiyor fakat okul ortalamasını (agno) önemli ölçüde etkiliyor.  2016, 2017, 2018, 2019 yıllarında dersin hocası okul başında tekrar muafiyet sınavı yaptı ancak sınavın tekrar yapılma durumu resmi olarak yoktur. Bu yıl pandemi şartları dolayısıyla sınavın tekrarının yapılmasını beklemiyoruz.

6) Öğrenci kartını okula gidip   istediğimiz zaman çıkartabiliyor muyuz?

Yeni öğrencilerin öğrenci kartları üniversite tarafından bastırılıp Fakülte öğrenci işlerine gönderilir. Üzerinde ÖSYM fotoğrafınız bulunmaktadır. Öğrenci Bilgi Sistemine giriş sağladıktan hemen sonra «Kullanıcı İşlemleri» bölümünden yeni bir fotoğraf yükleyebilirsiniz. Şansınız varsa yeni fotoğraf basılı olarak gelir. Her yıl yeni bir kart verilmemektedir. Fakülte öğrenci işlerinden alınan pul yapıştırılarak kart yılı güncellenir. Kartı kaybettiğinde 30 lira ücret ödeyip başvuru yaparak yenisini alabilirsiniz. 2020 yılı için Halkbank Kampüs Kart Uygulaması başladığı için ayrıca öğrenci kartı verilmeme durumu olabilir.

7) Okulda oturmuş bir not sistemi var mı?

Okulun yakınlarında kırtasiye bulunmadığı için hocaların slaytları Google Drive üzerinden paylaşılıyor. İstediğiniz takdirde Kızılay Kök Çarşı,  Ulus Zafer Çarşı vs. yerlerde uygun fiyata çıktı alabiliyorsunuz, anlaşmalı bir kırtasiye yok. Disiplinli güzel organize olan not gruplarımız ve gelenekselleşmiş not grubu sistemlerimiz bulunmaktadır. Not grubu kurmanız konusunda üst dönemleriniz sizlere yardımcı olacaktır. Sınıf drivelarımız profesyonel şekilde dizayn edilir ve alt üst tüm dönemlerde aynı drive düzeni kullanılır. Drive adreslerimizde yok yoktur... Geçmiş yıllara ait belge ve notlar daima alt dönemlerimize aktarılır.

8) Akademik kadro nasıl? Derslere giren hocalar yeterli mi?

Derslere çoğunlukla profesör ya da doçentler giriyor. Akademik kadroyu buradan inceleyebilirsiniz:
Her yerde olduğu gibi iyi ve kötü hocalarımız bulunmakta olup genel itibari ile temel bilim hocalarımız için orta derecede iyi diyebiliriz. Klinik yani 4-5-6 hocalarımız %95 oranında çok iyidir. 

9) Oryantasyon yapılıyor mu? 

Okul açıldığında hoş geldiniz tadında bir oryantasyon konferansı yapılıyor. Çok fazla bilgi alınabilen bir konferans değil. newONE projesi ile sizi hiçbir okulda olmadığı kadar oryante ediyoruz. :) 
Pandemi koşulları dolayısı ile bu yıl oryantasyon konferansı yapılmayacaktır. Dekanlığımız uzaktan da olsa sizlerle toplantı ayarlamayı düşünmektedir.

10)   Nasıl ders çalışmalıyım?

Bu noktada sizin kendiniz için en verimli çalışma sistemini oluşturmanız en önemlisi. Umarım bunu en kısa sürede yapabilirsiniz, her şeyi dengede  tutmak önemli, bazıları her gün çalışır bazıları son bir hafta çalışır bu tamamen sizinle ilgili. Eğleneceğim diye ders çalışmayı, ders çalışacağım diye de eğlenmeyi unutmamak lazım. Okul açıldığında bu konu ile ilgili öğrenci kulübü konferansları yapılıyordu ancak 2020 yılı için yapılmayabilir ya da çevrimiçi olarak yapılabilir. Siz talep edin onlar yardımcı olur. :)

11) Okulda sosyal etkinlik adına neler yapılmakta?

Tıp fakültemiz ana kampüsten uzak olduğu için etkinliklere katılmak zor olabiliyor. Ama fakülte bünyesinde çeşitli kulüpler var. Örneğin: Turkmsic, Bilimsel Araştıma Topluluğu, Kök Hücre Topluluğu, Genç Yeryüzü Doktorları, Neocortex, Neşter Kulübü, Gönüllü hekimler Kulübü, Atasagun Kulübü, Tiyatro Kulübü, Korodiapharagma Müzik Topluluğu...

12) Ders seçimi nasıl yapılıyor?

Ders seçimi sene başında obs sistemi üzerinde yapılıyor. Herkesin alacağı dersler belli. Seçmeli ders yok. Bütün dersleri seçip onaylamanız gerekmektedir ancak İngilizce dönem öğrencisi iseniz TİT ve TDL dersi seçiminde iki farklı şubeden size uygun olanı seçmeniz gerekmektedir. 1. Şube dersleri ve sınavı Türkçe, 2. Şube dersleri ve sınavı İngilizcedir. Yabancı öğrenci değilseniz 1. Şubeyi seçmelisiniz. (NOT: Hazırlık sınıfında ders seçimi yok!)

13) Ders saatleri ve programı nasıl?

Ders programı yıllık olarak açıklanıyor. Geçen yılın programlarına fakülte sitemiz EĞİTİM sekmesinden bakabilirsiniz. Ders saati ve günleri günden güne değişmekte olup lisedeki gibi sabit haftalık program bulunmamaktadır. 

14) Almamız gereken atlas ve  kitaplar var mı?

Okulun almayı zorunluğu tuttuğu herhangi bir kaynak yok. Bizce kitap ya da atlas almak için bekleyin, okulun sistemini görün, üst sınıflarınızla konuşun. Böylece kullanmayacağınız kaynaklara boşu boşuna para vermekten kurtulursunuz ve sene sonunda 2. el olarak satmaya uğraşmak zorunda kalmazsınız. İstediğiniz kaynakları önceden incelemeniz için Türkçe ve İngilizce her ikisi için de internette bulunan kaynaklar toplanarak büyük bir drive arşivi oluşturulmuştur, sınıf drive adreslerinize eklenecektir.

15) Hemen beyaz önlük almak gerekiyor mu?

Okul önlük hediye etmiyor. Bir ay içerisinde önlük almanız gerekiyor. 2020-2021 pratik derslerinin nasıl işleneceği netleşmediği için ne zaman ihtiyaç duyacağınızı bilmiyoruz. Beyaz önlüğü Laboratuvar derslerinde giyiyoruz ve giyilmesi zorunlu. Genelde orta boy etek boyu tercih edilir. Tercihinize göre uzun ya da kısa etek boyları da mevcuttur. Yaka olarak ise hakim yaka ve ceket yaka modelleri mevcut. Genelde ceket yaka tercih edilir. 

16) Önlük giyme töreni ne zaman yapılır?

2019-2020 Beyaz Önlük Giyme Töreni, 2 Ekim 2019'da yapılmıştır. 2020-2021 dönemi Beyaz Önlük Giyme Töreni yapılacak mı, yapılacaksa ne zaman ve nasıl yapılacak henüz açıklanmadı.

17) Türkçe ile İngilizceye aynı hocalar mı giriyor?

Bazı hocalar iki bölümde de ortakken bazı derslere İngilizceye ayrı Türkçeye ayrı
hocalar giriyor. Dönem 1 derslerinde genelde ortak ama dönem 2 ve 3'te çoğunlukla farklı hocalar giriyor.

18) İngilizce de dersler tamamen İngilizce mi işleniyor?

Evet. Okulumuzda yabancı öğrenci miktarı diğer tıp fakültelerine oranla fazla olduğu için hocalar derslerde Türkçe anlatmıyor, bu konuda çok katılar. (Bu sene 40 yabancı öğrenci kontenjanı açıldı. 2020)

19) İngilizce ders anlatımına alışıyor musunuz?

Evet. Başlarda zorlasa da hatta mütercim tercümanlık mı okuyorum ya dedirtecek düzeyde kelime çevirenleriniz olsa da terimlere aşina oldukça alışıyorsunuz. Gözünüz bu noktada korkmasın. Çalışmanıza bağlı olarak birkaç ay içinde İngilizce noktasında çok iyi noktalara gelebilirsiniz. Ancak yeterince önem vermez düzenli çalışmazsanız 2. 3. sınıfta bile alışamamış olabiliyorsunuz.


20)  Hocaların İngilizcesi nasıl, anlaşılır mı?

Bazı hocalar gerçekten İngilizceye çok hakim, akıcı ve öğrencinin anlayabileceği bir şekilde konuşurken bazıları ise İngilizceye pek hakim değil, çok garip konuşabiliyor. Dönem1 de bu konuda bir hoca da kekeleme problemi olduğu için büyük problem oluyor. Genel olarak hocaların İngilizceleri diğer fakültelere göre daha iyi.

21)  Kadavra ve maketler yeterli mi, anatomi labları nasıl işleniyor?

Okulda iki tane kadavra ve 500 civarında maket olup dersler için yeterlidir. 1. sınıfta son iki komite anatomi dersi alınır ve kadavra eğitimi olmaz, maketlerle anlatım gerçekleşir.
Anatomi lab derslerinde ilk başta teorik olarak işlediğiniz konuların maketler üzerinde anlatılmış videosunu izlersiniz. Daha sonra her masaya maketler konularak arkadaşlarınızla birlikte çalışmanız istenir. Sorunuz olduğunda asistan ya da hocaya sorabilirsiniz.

22) Sınıf Geçme Notu Nedir?

Sınıf geçme notu 60 ‘tır. Bu not şu şekilde hesaplanır: 
Komite notlarının ortalamasının %60’ı + Final sınavının %40’ı
Elde edilen sonuç 59,5 ve üzeri ise sınıfı geçersiniz. Aksi halde bütünleme sınavına girersiniz. Bütünleme sınavı final sınavı yerine sayılır. Bütünleme sınavı notunuzla da gerekli ortalamayı alamazsanız sınıf tekrarı yaparsınız.

23) Finalsiz geçiş var mı?

Finalsiz geçiş yok.

24) Baraj sistemi nedir?

Baraj sistemi sınav içerisinde yer alan her dersin sorularının yarısını doğru yapmanız gerektiğidir. Daha az doğrunuz olursa aynı sayıda eksi soru alırsınız, netiniz düşer. Yanlışların bir önemi yoktur, sınavda boş soru bırakmayınız.
Örneğin Biyokimya dersinden sınavda 20 soru varsa bunun 10 tanesini doğru yapmanız gerekir. 8 doğrunuz olursa (10-8)= 2 tane baraj yersiniz ve netiniz (8-2)= 6 olur. 

25) Fakültemizin UTEAK akreditasyonu var mı?

Fakültemiz şu an akredite değil. 2021 Ocak ayında Akreditasyon başvurusu yapılmaya hazırlanılıyor. Akreditasyon denklik anlamına gelmez. Yurt dışında çalışmak için de bir engel oluşturmuyor ancak yeni kararla 2023 yılından sonra akredite olmayan fakültelerden mezun olan öğrenciler Amerika’da çalışmak için gerekli olan USMLE sınavına giremeyecek.

26) Tıp Fakültesi Kütüphanesi ve Çalışma Salonu Nasıl?


Kütüphane
Fakülte binamızın 3.katında bulunan kütüphanede; tıp kitapları başta olmak üzere öğrencilerin ihtiyacını karşılayacak her türden kitabı bulmanız mümkün. Kitap sayısı ve türü, öğrencilerin talebini karşılamaya yetiyor, kütüphanemiz her geçen gün kendini geliştirmeye devam etmekte.
Kitap almadan önce kütüphane görevlisine öğrenci kimlik kartınız ile birlikte kayıt olmanız yeterli. Aldığınız kitabı, 15 gün içerisinde iade etmediğiniz taktirde geçtiğiniz her gün için belli bir miktar para cezası uygulanır. Toplam para cezası 15 lirayı bulunca (15 lira olana kadar herhangi bir ödeme yapılmıyor) kütüphaneye yeni bir kitap hediye etmeniz gerekmektedir.
Çalışma Salonu
Kütüphanenin hemen yanında bulunan çalışma salonu mevcut öğrenci sayısına yetersiz gelmektedir. Yeni binalarla bu açık kapatılacak olsa da binalar henüz inşaat sürecindedir.
Okulun hemen karşısında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kütüphanesi bulunmaktadır. Kütüphaneye geldiğinizi söyleyerek içeri girebilir ve kimlik kartınızı görevliye bırakarak giriş yapabilirsiniz. Herhangi bir kayıt durumu söz konusu değil. Kütüphane 08.00-18.00 saatleri arasında açıktır. Fiziki imkanları konforludur. 
Okulumuzun yakınında bulunan Ahmet Hamdi Akseki Camii'nin altında çalışma salonu bulunmaktadır. Sayı anlamında az kişiye hitap eden bir çalışma salonu olmasıyla birlikte 24 saat açıktır. Orada bulunan kitapçıdan üye olarak rahatlıkla çalışma salonundan faydalanabilirsiniz.



 Başka merak ettiğiniz sorularınızı WhatsApp grubumuzdan bizlere iletebilirsiniz. :)



Derleyen:      Merve Ünver, 2016
Düzenleyen:  Özcan Öncel 2017
Güncelleyen: Özcan Öncel 2018
Güncelleyen: Özcan Öncel, Feyza Yılmaz 2019

Güncelleyen: Özcan Öncel, 2020